Artykuł sponsorowany
Niejednokrotnie w ciągu dnia nachodzi nas ochota na wrzucenia coś na ząb. Zazwyczaj zdarza się to pomiędzy posiłkami, gdy nie ma sensu przyrządzanie konkretnej potrawy. Z pomocą przychodzą wtedy różnego rodzaju przekąski. Warto zadbać o to, by były one jak najzdrowsze i nie zawierały dużej ilości cukrów. Jak? Podpowiadamy!
Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, powinieneś uwzględnić w swoim jadłospisie niskokaloryczne przekąski, które posłużą Ci np. za drugie śniadanie lub podwieczorek. Pamiętaj, że tego typu dieta powinna zawierać produkty nieprzetworzone, najlepiej ekologiczne, gdyż te zazwyczaj mają wysoką wartość odżywczą. Wtedy dostarczymy do naszego organizmu odrobinę zdrowych kalorii i nie będziemy głodni. Często nie wymagają one zbyt wiele czasu spędzonego w kuchni.
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, nie oznacza to, że musisz rezygnować z przekąsek pomiędzy posiłkami. Są przepisy bez glutenu na zdrowe przysmaki, które można podjadać pomiędzy posiłkami. Możesz również postawić na gotowe przekąski, jak np. słodycze bezglutenowe, owoce, warzywa i orzechy. Więcej produktów tego typu znajdziesz na stronie https://bezgluten.pl/sklep/.
Jeżeli w ciągu dnia nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, nie musisz sięgać po tradycyjne słodycze! Twój głód równie dobrze zaspokoją suszone owoce. Są całkowicie naturalne – nie zawierają dużej ilości sztucznego cukru, konserwantów, syropów glukozowych, oleju palmowego, skrobi ani barwników.
Nie zapominajmy o najprostszej formie codziennych przekąsek, czyli o owocach i warzywach. O tym, jakie korzyści dla organizmu niesie ich codzienne spożywanie, nie trzeba nikomu przypominać. Z owoców możemy przygotowywać smaczne lunchboxy, a warzywa kroić w słupki i jeść z dodatkiem hummusu. Gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku, o ile to możliwe, możesz zjeść owoc lub warzywo w surowej formie.
Jeżeli zależy Ci na szybkiej, zdrowej i sycącej przekąsce, koniecznie sięgnij po różnego rodzaju orzechy, pestki i nasiona. Zawierają one zdrowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz błonnik, dzięki którym dłużej będziemy czuć się najedzeni.
Zdrową i sycącą przekąską są wszelkiego rodzaju produkty mleczne. Jeżeli czeka nas długi dzień, warto wrzucić do plecaka ulubiony jogurt, kefir lub maślankę. Pamiętajmy jednak, by były one o niskiej zawartości cukru. Produkty mleczne wspomagają pracę jelit, gdyż dzięki nim tworzą się dobre dla naszego organizmu bakterie mlekowe.
Pomiędzy przekąskami nie powinniśmy sięgać po wszystko co słone, słodkie i wysokokaloryczne. Słone paluszki, chipsy i krakersy dostarczą nam masę zbędnych kalorii bez jakichkolwiek właściwości odżywczych. Złym wyborem będą również słodycze – składają się one głównie z tłuszczu, cukru i soli, a po ich zjedzeniu i tak po krótkim czasie poczujemy głód.
Zdj. główne: Abbie Whiddett/unsplash.com