Dieta ketogeniczna: jakie są jej zalety i wady?

Dieta ketogeniczna: jakie są jej zalety i wady?

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Modne diety obiecują dużą utratę wagi i lepsze samopoczucie, ale rzadko mówi się o tym, jakie niosą ze sobą ryzyko. Dieta ketogeniczna zyskała ogromną popularność, przede wszystkim ze względu na jej wysoką skuteczność w krótkim czasie. Z drugiej strony czasem wzbudza kontrowersje. Sprawdź, czy warto się nią zainteresować!

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna jest bardzo rygorystyczna, dlatego wiele osób ma problem z jej utrzymaniem. Wspomniany sposób odżywiania może pomóc w utracie wagi i obniżeniu poziomu glukozy we krwi. Z drugiej strony wiele osób zmaga się później z efektem jojo.

Jeśli przyjmujesz za mało węglowodanów, zmuszasz organizm do spalania tłuszczu. W ten sposób wprowadzasz ciało w stan ketozy, w którym nie pobiera energii z glukozy, ale z tłuszczu zlokalizowanego w tkankach. Ketony organiczne są skutkiem ubocznym wspomnianego procesu. To związki organiczne, które gromadzą się we krwi i są wydalane z moczem. Organizm wykorzystuje je jako alternatywne źródło energii, zamiast brakujących węglowodanów. W tym momencie zaczyna również spalać tłuszcz, by pozyskać więcej energii.

Dieta ketogeniczna: jadłospis

Wielu ekspertów zaleca, by dzienne spożycie węglowodanów nie przekraczało 50 g. Decydując się na taką dietę, powinieneś ograniczyć ilość węglowodanów pochodzących przede wszystkim z warzyw, owoców i nabiału. Wykreśl ze swojego jadłospisu ziemniaki, bataty, płatki zbożowe, makaron, chleb i rośliny strączkowe. Na diecie ketogenicznej nie możesz też jeść miodu, syropu z agawy, ryżu, jabłek, pomarańczy, bananów i syropu klonowego. W Twoim jadłospisie powinny natomiast zagościć:

  • warzywa nieskrobiowe (cukinia, bakłażan, ogórek, kalafior, brokuły, pomidor),
  • zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, sałata),
  • mięso (drób, jagnięcina, wołowina, ryby),
  • pełnotłuste produkty mleczne,
  • orzechy i nasiona (orzechy włoskie, makadamia, pestki słonecznika),
  • jajka,
  • ser,
  • w umiarkowanych ilościach awokado i jagody,
  • masło orzechowe (bez cukru),
  • oliwa z oliwek i olej kokosowy.

Ułożenie i stosowanie diety niskowęglowodanowej może okazać się nie lada wyzwaniem. Główne źródło energii w tradycyjnym modelu żywienia stanowią węglowodany. Z kolei dieta keto zakłada, że 80-90 proc. spożywanej energii ma pochodzić z tłuszczów, a pozostałe 10-20 proc. z białka i węglowodanów. Jeśli stwierdzisz, że przygotowanie jadłospisu zabiera Ci zbyt wiele czasu, rozważ catering dietetyczny oferujący dietę ketogeniczną. W ten sposób nie tylko zyskasz czas na inne aktywności, lecz także unikniesz poważnych błędów żywieniowych. Decydując się na takie rozwiązanie, masz pewność, że każdy posiłek powstał pod czujnym okiem dietetyka.

Czy dieta keto jest bezpieczna?

Badacze twierdzą, że dieta ketogeniczna może zmniejszyć ryzyko cukrzycy, zespołu metabolicznego i choroby sercowo-naczyniowej. Najprawdopodobniej poprawi też poziom dobrego cholesterolu HDL. Niektórzy lekarze zalecają taki sposób odżywiania u dzieci z padaczką, które nie reagują na inne metody leczenia. Potrzebne są dodatkowe badania, które potwierdzałyby, że dieta keto może również pomóc w przypadku: choroby Alzheimera, nowotworów, zespołu policystycznych jajników (PCOS), trądziku i stwardnienia zanikowego bocznego.

Jakie zagrożenia niesie ze sobą dieta keto?

Proponowana dieta nie jest zrównoważona w dłuższej perspektywie, w związku z tym nie pomoże w zbudowaniu dobrych nawyków żywieniowych. W czasie jej stosowania należy ograniczyć produkty pełnoziarniste, niskotłuszczowy nabiał, świeże owoce i warzywa. Wspomniane produkty nie tylko wspierają długoterminowe odchudzanie, lecz także poprawiają ogólny stan zdrowia.

Zanim przejdziesz na dietę keto, skontaktuj się z lekarzem, zwłaszcza jeśli bierzesz leki na nadciśnienie lub cukrzycę. Najprawdopodobniej ustali on nowy sposób dawkowania. Jeśli chorujesz na cukrzycę i zdecydujesz na dietę ketogeniczną, pamiętaj, by monitorować poziom glukozy we krwi przynajmniej 3-4 razy dziennie.

Eksperci odradzają wspomnianą dietę osobom, które cierpią na:

  • chorobę trzustki,
  • choroby wątroby,
  • zaburzenia odżywienia,
  • problemy z tarczycą,
  • choroby pęcherzyka żółciowego.

Możliwe skutki uboczne

Zastanawiasz się, skąd masz wiedzieć, że jesteś w stanie ketozy? Może świadczyć o tym nieprzyjemny zapach z ust, przypominający przejrzałe owoce lub zmywacz do paznokci. Aceton to ciało ketonowe, które w pewnym stopniu wydala się wraz z oddechem. Dodatkowo możesz odczuwać wzmożone pragnienie lub suchość ustach. Wspomnianym objawom zwykle towarzyszy utrata wagi, zwiększone oddawanie moczu, problemy ze snem, mniejszy apetyt, a także wzrost energii i koncentracji.

Wiele osób doświadcza również keto grypy, która zwykle mija w ciągu kilku dni. Najczęściej objawia się zmęczeniem, bólem głowy, drażliwością, zawrotami głowy, skurczami mięśni. Niektóre osoby zgłaszają też problemy z koncentracją, ochotę na słodycze, dolegliwości żołądkowe, wahania nastroju i ból w kościach. Zanim przejdziesz na dietę ketogeniczną, rozważ wszystkie jej zalety i wady. Skontaktuj się ze specjalistą, który doradzi, czy taki sposób odżywiania sprawdzi się w Twoim przypadku.

Fot.: materiały prasowe klienta.

Napisz komentarz
Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *