Smaczne przekąski w trakcie okresu treningowego

Smaczne przekąski w trakcie okresu treningowego
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Zapotrzebowanie kaloryczne u dorosłych osób regularnie uprawiających różne dyscypliny sportu często przekracza normę ustaloną przez światowe instytuty żywienia. Dzieje się tak zwłaszcza podczas okresu treningowego, kiedy w stosunkowo krótkim czasie tracimy dużo sił oraz elektrolitów. Wtedy warto sięgnąć po szybką, zdrową i najlepiej smaczną przekąskę, która momentalnie doposaży nas w dodatkowe pokłady energii potrzebnej do dalszego wysiłku fizycznego. Oto kilka sprawdzonych propozycji.

Naturalne batoniki energetyczne

To jedna z najpopularniejszych przekąsek treningowych, stosowana powszechnie nawet przez zawodowych sportowców – między innymi tenisistów czy lekkoatletów. Batoniki energetyczne oparte na naturalnych składnikach, takich jak pełnoziarniste płatki owsiane, siemię lniane czy suszone owoce, dostarczają organizmowi solidnej dawki zdrowych węglowodanów, co przekłada się na szybki wzrost energii. Ponadto są lekkostrawne, stanowią dodatkowe źródło błonnika pokarmowego, a wiele z nich ma również niski indeks glikemiczny. Na rynku dostępnych jest również coraz więcej wariantów smakowych – od klasycznych owocowych aż po dość egzotyczne mieszanki z dodatkiem cynamonu, orzechów nerkowca czy kokosa.

Kulki zbożowe

Niepozorna, ale bardzo sycąca przekąska, którą można zabrać ze sobą właściwie w każde miejsce – na boisko, kort tenisowy czy bieżnię. Idealnie sprawdzi się w przerwie pomiędzy kolejnymi ćwiczeniami, jak również po zakończonym treningu. Kulki zbożowe występują przeważnie w dwóch wariantach: na słodko i na słono. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z połączeniem zbóż, orzechów i suszonych owoców, zaś w drugim do płatków zbożowych dodawane są niewielkie kawałki suszonych warzyw oraz aromatyczne przyprawy. Tego typu przegryzkę można przygotować samodzielnie albo kupić w sklepie ze zdrową żywnością, np. https://onedaymore.pl/sklep/grupa/snacks/.

Świeże warzywa i owoce

Widok skoczków narciarskich jedzących banany podczas zawodów wszedł już do kanonu polskiego sportu. Nie ma w tym jednak nic dziwnego, wszak to właśnie nieprzetworzone owoce i warzywa stanowią naturalną bombę witaminową, a równocześnie dodają krótkotrwałego zastrzyku energii.

Najwięcej węglowodanów, błonnika czy potasu zawierają cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki), które można spożywać również w postaci świeżo wyciśniętych soków albo smoothie. Większość miłośników aktywności fizycznej decyduje się przeważnie na tradycyjne owoce, takie jak wspomniane już banany, jabłka, truskawki (popularne zwłaszcza wśród tenisistów) oraz jagody.

Jogurty, koktajle i szejki białkowe

Przekąski w formie płynnej ze względu na swoją konsystencję mają jeszcze lepszą wchłanialność niż wyżej wymienione przegryzki, dlatego zalecane są zwłaszcza przed jednostką treningową. Oprócz węglowodanów doładujemy w ten sposób organizm pokaźną ilością białka, co korzystnie przełoży się na proces budowania masy mięśniowej. Najpowszechniej dostępne są jogurty naturalne, które zawierają szereg różnych składników odżywczych (m.in. wapń, potas, magnez), a zawarte w nich dobre bakterie pomagają zachować zdrową florę bakteryjną jelit.

Osoby, które preferują nieco bardziej wyraziste smaki, mogą natomiast zdecydować się na popularne koktajle czy szejki białkowe dostępne w wielu smakach. Doskonale komponują się one z różnymi dodatkami w postaci owoców, zmielonych orzechów bądź płatków fitness. Warto spożywać je przede wszystkim po zakończonym treningu, aby przyspieszyć regenerację organizmu i stymulować wzrost tkanki mięśniowej.

Zastanawiacie się, czym najlepiej posilić się po siłowni 🥊? Sprawdźcie nasze przepisy na koktajle białkowe…

Opublikowany przez OneDayMore PL Niedziela, 9 czerwca 2019

Sałatki fit z warzywami i/lub rybą

Smaczna i zarazem zdrowa przekąska dla osób aktywnych fizycznie wcale nie musi być słodka. Czasem warto postawić także na mini-posiłek złożony z lekkostrawnych składników, takich jak zielone warzywa czy chude ryby (dorsz, leszcz, szczupak). Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga ani zbyt dużego nakładu czasu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Plusów jest zresztą znacznie więcej – wybierając tego rodzaju przekąskę zaopatrzymy się w szereg niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikro i makroelementów, witamin z niemal wszystkich grup, czy pożytecznych kwasów.

Foto wyróżniające: Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*