Domowe płatki musli mogą być zdecydowanie zdrowsze niż gotowe produkty dostępne w sklepach. W jaki sposób przyrządzić własne dietetyczne musli?
Największą zaletą domowych płatków musli jest ich kaloryczność. Dzięki samodzielnemu doborowi składników i dodatków do musli można maksymalnie ograniczyć kaloryczność śniadania. Szacuje się, że jedna porcja domowego musli może mieć około 270 kalorii, podczas gdy gotowy produkt ma ich niemal dwa razy więcej.
Domowe musli są także pozbawione cukru, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej pożywne. Samodzielne przygotowanie płatków to także oszczędność pieniędzy. Zakup produktów do domowego przygotowania musli jest znacznie tańszy i bardziej wydajny, gdyż te same produkty użyte do bazy można wykorzystać do kilku różnych mieszanek. Domowe przepisy pozwalają także na tworzenie własnych kompozycji smakowych i dobór ulubionych dodatków w postaci owoców, orzechów czy bakalii.
Najważniejszym elementem domowej mieszanki płatków jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Pierwszym składnikiem są płatki zbożowe. Najbardziej popularne są oczywiście płatki owsiane, ale równie dobrze sprawdza się płatki żytnie, pszenne, jęczmienne czy orkiszowe. Płatki zbożowe zawierają w sobie dużo błonnika ułatwiającego proces trawienia, mikroskładniki, takie jak magnez, żelazo czy wapń, oraz witaminę B.
Drugim istotnym elementem bazy jest chrupiący dodatek. W tej roli najlepiej sprawdzają się płatki kukurydziane, otręby pszenne, błonnik zbożowy, chrupiąca pszenica, płatki ryżowe, chipsy kokosowe czy prażone nasiona. Chrupiące dodatki powinny być dodane w proporcji 1:3 z płatkami zbożowymi, tak by stanowiły istotny dodatek, ale nie stanowiły większości całej bazy musli.
Do wcześniej przygotowanej bazy można dodać także kilka dodatków, które idealnie pasują do każdego musli, na przykład owoce jagody goji, białą morwę czy bakalie. Tak przygotowaną mieszankę można dokładnie wymieszać i przechowywać w szczelnym opakowaniu.
Kolejnym elementem domowego musli są dodatki. W przeciwieństwie do gotowych produktów dostępnych w sklepie, do własnej mieszanki można dodać każdy dodatek. Świetnie sprawdzają się owoce, zarówno te suszone, jak i świeże. Ich proporcje można dowolnie zmieniać, tak by idealnie wzbogacały musli o niezbędne składniki odżywcze i witaminy.
W przypadku musli świetnie sprawdzają się maliny, porzeczki, truskawki, banany, jeżyny, jagody, borówki czy pokrojone jabłka. Dodatki można też przygotować na ciepło. Idealnym sposobem na dopełnienie musli jest wcześniejsze uprażenie orzechów i nasion w ulubionych przyprawach korzennych, na przykład cynamonie czy kardamonie oraz miodzie. Tak przygotowane produkty można dodawać do każdej mieszanki. Zdrowym dodatkiem do domowego musli są także nasiona słonecznika, siemię lniane czy płatki migdałowe. Tak przygotowane musli można jeść zarówno z mlekiem czy jogurtem naturalnym, jak i na sucho, jako przekąskę między kolejnymi posiłkami.
Zdj. główne: Julian Hochgesang/unsplash.com