Lekkie posiłki na lato dla aktywnych fizycznie

Lekkie posiłki na lato dla aktywnych fizycznie
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Na początku lata rozpoczyna się sezon na świeże produkty, które idealnie uzupełniają lekką i zdrową dietę w czasie wakacyjnych upałów. Co można z nich przyrządzić, aby wzbogacić jadłospis w okresie uprawiania sportu?

Zupy krem

Zmiksowane zupy na bazie sezonowych warzyw to idealny posiłek dla osób aktywnych fizycznie. W tym daniu znajdują się bowiem wszystkie niezbędne witaminy, minerały i składniki odżywcze, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, nie obciążają układu trawiennego i dopasowują się do indywidualnych potrzeb każdego zawodnika. Zupy krem dobrze smakują zarówno jako główne danie, jak i szybka przekąska po treningu, która uzupełnia utracone w czasie wysiłku fizycznego mikroelementy. Latem najbardziej pożywne zupy można przygotować ze szparagów, zielonego groszku, młodych marchewek, buraków, cukinii, pomidorów malinowych, czy bakłażanów.

Owocowe koktajle

Zdrową alternatywą dla dużych śniadań czy przekąsek po wysiłku fizycznym mogą być owocowe koktajle. Latem do ich przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe, które hodowane na ekologicznych uprawach mają wiele pożądanych składników odżywczych i witamin.

W owocowych koktajlach na bazie kefirów, mleka, jogurtów naturalnych czy maślanki najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki czy jagody. Dla zwiększenia pożywności koktajlu można dodać do niego płatki owsiane czy ulubione nasiona.

Sałatki ze świeżych warzyw

W sezonie letnim jedną z najsmaczniejszych i najbardziej zdrowych baz do lekkiej sałatki jest świeża rukola lub sałata masłowa. Latem warzywa te można samodzielnie wyhodować w ogródku czy nawet na balkonie, dlatego warto stworzyć swój własny ogródek. Uzupełnieniem sałatki mogą być sezonowe warzywa, takie jak szparagi, bób, młoda marchewka, botwinka, ogórki gruntowe czy fasolka szparagowa.

Zachęcamy do lektury 🙂

Źródło: https://apetytnapolskie.com/co-i-kiedy-jesc-gdy-trenujesz-warzywa-owoce-i-soki-w-diecie-osob-aktywnych-fizycznie/?utm_source=facebook&utm_medium=darkpost&utm_campaign=art_trening

Opublikowany przez RightWay Wrocław centrum treningowe Czwartek, 14 listopada 2019

Tradycyjny obiad z ziemniakami

Latem idealnie sprawdza się także obiad, który w gorące dni przygotowywało się w rodzinnym domu. Gotowane młode ziemniaki, jajko sadzone oraz sałata ze śmietaną czy mizeria ze świeżych ogórków to idealne rozwiązanie dla miłośników prostych dań. Zdrowy posiłek jest lekkostrawny, nie obciąża żołądka i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w postaci białka, węglowodanów, witamin, błonnika czy skrobi.

Przykładowy jadłospis na jeden dzień

Osoby aktywne fizycznie powinny zadbać o dostarczanie organizmowi dużej dawki energii od samego poranka. Z tego powodu dzień można rozpocząć od owsianki ze świeżymi owocami oraz filiżanki czarnej kawy. Przed treningiem warto wypić przygotowany wcześniej koktajl owocowy, który dostarczy organizmowi białka potrzebnego do budowania jakościowej tkanki mięśniowej. Utracone składniki odżywcze należy uzupełnić od razu po zakończeniu intensywnego wysiłku fizycznego, na przykład za pomocą pudełka ze świeżymi owocami lub warzywami zmieszanymi z ulubionymi orzechami czy pestkami dyni. Na obiad można przygotować zupę krem lub młode ziemniaki z jajkiem i kilkoma warzywami, a jako dodatek do obiadu można ugotować zdrowy kompot z owoców, na przykład jabłek. Jako podwieczorek świetnie sprawdzi się kolejny koktajl lub wegańskie ciasto na bazie sezonowych owoców, na przykład rabarbaru. Jako ostatni posiłek w ciągu dnia można zjeść lekką sałatkę, która zaspokoi uczucie głodu, ale nie obciąży organizmu przed snem, dzięki czemu rano nie będzie odczuwalne przeciążenie żołądka czy ból brzucha.

Foto wyróżniające: Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*