Artykuł sponsorowany
Większość osób, która chciała zrzucić nadprogramowe kilogramy, choć raz spotkała się z podejściem: wszystko albo nic. I zazwyczaj na takim właśnie podejściu się finalnie zawiodła, bo naprawdę trudno jest ot tak, od razu odstawić słodycze czy mniej zdrowe posiłki. No i – tak właściwie – czy na pewno trzeba to robić tak radykalnie i w stu procentach?
Profesjonalni dietetycy nie mają wątpliwości – grunt to zachowanie równowagi, a na ulubioną słodką przekąskę jak najbardziej można sobie od czasu do czasu pozwolić.
Wiele problemów w procesie odchudzania przysparzają popularne mity dietetyczne. Chociaż nie mają one odzwierciedlenia w rzeczywistości – lub są niekompletnym jej przedstawieniem – wciąż ulega im naprawdę wiele osób. Oto najpopularniejsze z nich:
Nie sposób nie wspomnieć o bardzo popularnym micie odnośnie jedzenia węglowodanów – ta grupa produktów ma wyjątkowo “złą prasę”. Natomiast prawda jest taka, że węglowodany są nam potrzebne w diecie – w szczególności te zdrowe! Więcej na ten temat przeczytasz na https://uczymyjakslodzic.pl/weglowodany-a-odchudzanie-czy-trzeba-sie-ich-obawiac-na-diecie/.
Gdy redukujemy masę ciała, z umiarem powinniśmy spożywać węglowodany proste – a więc, przykładowo, zamiast gotowych sklepowych słodyczy, przygotowywać słodki posiłek w domu. Odchudzanie wymaga pewnego rodzaju umiejętności planowania posiłków i nie można zapominać o tym, że diety niskowęglowodanowe – nieumiejętnie wprowadzane – mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Całkowite wykluczanie grup produktów nie ma sensu – lepiej skomponować zdrową, zbilansowaną dietę, w której znajdzie się miejsce nawet dla ulubionych słodkości. Oczywiście – z umiarem!
Szczególnie na początku tej drogi warto poprosić o pomoc specjalistę, który pomoże w opracowaniu jadłospisu opartego na deficycie kalorycznym. Odpowiednie podejście i duża dawka samodyscypliny to klucz do sukcesu. Powodzenia!
Fot.: unsplash.com