Owoce liofilizowane – idealny dodatek do owsianek

Owoce liofilizowane – idealny dodatek do owsianek
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Zdrowe odżywianie cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród osób w różnym wieku, dlatego coraz więcej z nich poszukuje ciekawych przekąsek i pomysłów na śniadanie, obiad i kolację. Im bardziej urozmaicona dieta, tym przyjemniejsza, gdyż spożywanie każdego dnia jednego i tego samego szybko się znudzi, a także nie zagwarantuje odpowiedniej dawki mikro- i makroskładników. Świetnym wyborem są owoce liofilizowane, które można dodać między innymi do owsianki. Jakie są ich zalety, jak powstają i dlaczego warto je spożywać każdego dnia? Dowiedz się już dziś!

Jak powstają owoce liofilizowane?

Owoce liofilizowane powstają w procesie liofilizacji, który polega na usuwaniu z produktów spożywczych wody w stanie zamrożenia z udziałem obniżonego ciśnienia i niskiej temperatury, sięgającej nawet do -50 °C. W efekcie dochodzi do sublimacji kryształków lodu, który zmienia się natychmiast w parę wodną, przez co pomijana zostaje faza stanu ciekłego. Na koniec dochodzi do suszenia w wysokiej temperaturze. Proces liofilizacji wiąże się z wieloma zaletami, o których wspominamy w poniższym akapicie.

Jakie są zalety owoców liofilizowanych?

Spożywanie owoców liofilizowanych jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Wszystko dlatego, że proces liofilizacji pozwala skutecznie ograniczyć rozwój drobnoustrojów w żywności i wydłuża termin przechowywania, co jednocześnie przedłuża czas przydatności do spożycia. Ponadto nie powoduje zmian w kaloryczności i pozwala zachować najważniejsze wartości odżywcze owoców. Dzięki temu zachowują nie tylko swoje prozdrowotne właściwości, ale także pyszny smak, aromat i zapach. W procesie obróbki nie stosuje się chemicznych dodatków i konserwantów. Ponadto badania dowodzą, że rozdrobnione do postaci molekuł składniki odżywcze są świetnie przyswajane przez nasz organizm podczas spożywania owoców liofilizowanych. Liofilizacja usuwa także rakotwórcze azotyny, a owoce przygotowane w ten sposób nie zawierają dodatku cukru, zatem są w pełni zdrowe, a zmniejszenie objętości i masy produktu sprawia, że nie zajmują wiele miejsca w szafce czy w plecaku, gdy chcemy je ze sobą zabrać, żeby przekąsić w ciągu dnia.

Dla kogo polecane są owoce liofilizowane?

Owoce liofilizowane to znakomity wybór dla osób poszukujących ciekawych dodatków do spożywanych przez siebie dań. Można nimi uzupełnić owsiankę, jak i również traktować jako przekąskę w ciągu dnia, jako zdrową alternatywę chipsów czy cukierków. Są łatwe w przechowywaniu, dlatego świetnie sprawdzą się u osób ceniących sobie porządek w kuchni, a także wygodne w transporcie, co pozwala na komfortowe wzięcie ich ze sobą w podróż. Dlatego stanowią doskonały wybór dla miłośników podróżowania i osób ćwiczących na siłowni, którzy często żyją w biegu.  

Gdzie zamówić najlepszej liofilizowane owoce?

Owoce liofilizowane, podobnie jak inne dodatki do owsianki, warto zamawiać wyłącznie ze sprawdzonych sklepów specjalizujących się w sprzedaży wysokiej jakości zdrowej żywności. Szeroki wybór można znaleźć między innymi na stronie https://onedaymore.pl/sklep/liofilizowane-maliny/, gdzie dostępne są maliny. Jednak poza nimi można także zdecydować się na żurawinę, truskawkę, wiśnię, borówkę, które świetnie uzupełniają każdą owsiankę i dodają energii na cały dzień ze względu na dużą dawkę witamin.

Fot.: Taisiia Shestopal/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*