Jak ugotować ziemniaki? 6 sposobów, dzięki którym zachowają wartości odżywcze

Jak ugotować ziemniaki? 6 sposobów, dzięki którym zachowają wartości odżywcze
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Ziemniaki to niezwykle popularne warzywa, które bardzo często goszczą na naszych stołach. Wykorzystuje się je do przyrządzania puree, placków czy rozmaitych farszów. Aby dobrze smakowały, zachowując jednocześnie zawarte w nich wartości odżywcze, należy pamiętać o ich odpowiednim przyrządzeniu. Jak dobrze ugotować ziemniaki? Podpowiadamy!

Jak prawidłowo ugotować ziemniaki?

Jak powinno wyglądać prawidłowe gotowanie ziemniaków? Zanim do tego przejdziemy, w pierwszej kolejności należy je obrać. By wydobyć z tych warzyw maksimum smaku, zróbmy to możliwie cienko. Osoby, które nie mają w tym wprawy, mogą się zaopatrzyć w niezwykle praktyczne kuchenne akcesorium, jakim jest obieraczka do warzyw. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby ugotować ziemniaki bez ich obierania. Pokrywająca je łupinka tworzy barierę, która chroni przed wypłukaniem cennych składników odżywczych. Jak ugotować ziemniaki w mundurkach? Przed gotowaniem, bulwy należy dobrze umyć i wyszorować. Najlepiej smakować będą one wówczas, gdy zostaną przyrządzone na parze. 

Jak ugotować ziemniaki? Jakiego rodzaju garnki najlepiej nadają się do celu? Największą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej. To naczynia uniwersalne, bardzo wytrzymałe i higieniczne. Do przyrządzania ziemniaków w mundurkach dobrze sprawdzają się natomiast garnki do gotowania na parze. Pozwalają one na wygodne przygotowywanie zdrowych, lekkostrawnych, niskokalorycznych potraw, bez konieczności dodawania soli czy tłuszczu i bez utraty cennych witamin oraz składników odżywczych. Garnki tego typu składają się najczęściej z trzech elementów. Do dolnego naczynia wlewa się wodę, na górnym, wyposażonym w sitko — układa się produkty, które chcemy ugotować. Zestaw do gotowania na parze zawiera dodatkowo pokrywkę z odpowietrznikiem.

Jak ugotować ziemniaki w wodzie? Wybrane naczynie wypełniamy wodą, zagotowujemy ją, dodajemy sól (1,5 łyżeczki na 1 litr wody) i dopiero wówczas wkładamy do niej warzywa. Aby przyspieszyć ten proces, warto je pokroić na kawałki o zbliżonej wielkości.

Jak długo gotować ziemniaki? Średnio jest to około 20-30 minut. Wpływ na czas gotowania ma zarówno ich wielkość, jak i poziom energii ustawiony pod garnkiem. Po upływie 20 minut warto sprawdzić, czy warzywa są już gotowe, nakłuwając je widelcem.

Wartości odżywcze ziemniaków gotowanych — garść praktycznych wskazówek

Jakiego rodzaju wartości odżywcze zawierają gotowane ziemniaki? Ze względu na wysoką zawartość skrobi, warzywa te są głównym produktem węglowodanowym w diecie większości z nas. Dzięki temu, że zawierają one aż 75% wody, są niskokaloryczne. Miłośników zdrowego odżywiania zainteresować powinien fakt, iż wczesne ziemniaki zawierają mniej skrobi i kalorii od tych późniejszych. Najbardziej wartościowe są warzywa gotowane na parze. Przyrządzone w taki sposób, zachowują najwięcej zawartych w nich wartości odżywczych. Wynika to z tego, iż gotując ziemniaki na parze, cenne składniki nie ulegają rozpuszczeniu w wodzie.

Jak prezentują się wartości odżywcze ziemniaków gotowanych? 100 g tych warzyw ma jedynie 75 kcal. Znaleźć można tam 18 g węglowodanów, 1,8 g białka, 1,5 g błonnika oraz 0,1 g tłuszczu. Jeżeli chodzi o składniki mineralne, 100 g ziemniaków zawiera aż 491 mg potasu, który odgrywa kluczową rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Skutecznie chroni to przed zakwaszeniem, które może się objawiać częstymi bólami głowy, infekcjami, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego czy problemami z koncentracją.

Fot.: materiał prasowy Klienta

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*