Sałatka to znakomity sposób na zdrowy i smaczny posiłek na lato. Doskonale sprawdzi się ona zarówno w charakterze lunchu do pracy, jak i dodatku do obiadu. Jakie sałatki najlepiej nadają się na upalne dni?
Sałatka z truskawkami i serem halloumi
Składniki niezbędne do przyrządzenia tej sałatki to:
- 300 g truskawek,
- 220 g sera halloumi,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 5 łyżek płatków migdałów,
- 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru,
- 2 łyżki oliwy extra vergine,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu.
Truskawki oraz szpinak płuczemy i osuszamy. Odrywamy szypułki od owoców i kroimy je na połówki. Szpinak siekamy na kawałki i układamy w misce. Kładziemy na nim pokrojone truskawki. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na średnim ogniu przez 2 minuty na uprzednio rozgrzanej patelni grillowej polanej oliwą z oliwek. Gdy ser pokryje się brązowymi paskami, przekładamy go na drugą stronę, grillujemy i układamy na szpinaku. W misce mieszamy ze sobą sok z cytryny, oliwę, miód oraz starty imbir. Polewamy sałatkę. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Sałatka z jeżynami, melonem i serem feta
Aby przygotować tę sałatkę, potrzebne nam będą:
- 1 szklanka jeżyn,
- ⅓ melona,
- 80 g sera feta,
- 1 garść roszponki,
- 1 garść rukoli,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine,
- sól,
- pieprz.
W miseczce mieszamy ze sobą składniki sosu: miód, imbir, sok z limonki, sól oraz pieprz. Melona obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z sosem. W misce układamy rukolę i roszponkę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Na sałacie układamy melona, jeżyny oraz pokruszony ser feta.
Sałatka szopska
Do przyrządzenia tej bułgarskiej sałatki niezbędne będą:
- 150 g sera bułgarskiego,
- 4 ogórki gruntowe,
- 2 pomidory,
- 1 papryka,
- 1 cebula szalotka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż, a następnie w poprzek na kawałki. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, a cebulę – w talarki. Warzywa układamy warstwowo w misce – najpierw pomidory, a następnie ogórka, paprykę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny. Sałatkę posypujemy uprzednio startym na tarce serem bułgarskim i posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z krabem i awokado
By przyrządzić tę lekką, orzeźwiającą sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 1 puszka kraba,
- 2 garście liści sałaty,
- 1 grejpfrut,
- 1 awokado,
- 0,5 granatu,
- 4 łyżki oleju lnianego,
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól.
Sałatę układamy w misce i posypujemy ją solą. Grejpfruta obieramy, rozdzielamy na kawałki i wyjmujemy miąższ. Kładziemy go na sałacie. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Kraba odsączamy i dodajemy do sałatki. Posypujemy składniki ziarnami granatu oraz czarnuszką. Całość polewamy uprzednio przygotowanym z miodu, musztardy oraz oleju sosem winegret.
Sałatka z winogronami i kozim serem
Do zrobienia tej zdrowej sałatki potrzebne będą:
- 40 g koziego sera,
- 12 czerwonych winogron
- 2 garście rukoli,
- 2 garście roszponki,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 szczypta cynamonu
- sól,
- pieprz.
Rukolę i roszponkę płuczemy, osuszamy i doprawiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Mieszamy i przekładamy do miski. Na sałatach układamy przekrojone na pół winogrona oraz pokruszony ser kozi. Posypujemy uprzednio uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Sałatkę polewamy winegretem przyrządzonym z octu balsamicznego, oliwy, miodu, cynamonu, soli oraz pieprzu.
Każdą z wymienionych powyżej sałatek serwować można solo lub z dodatkiem grzanek. Przyrządzić można je na przykład z upieczonej w tosterze bagietki lub z chleba posmarowanego masłem czosnkowym i zapieczonego w piekarniku.
Zdjęcie wyróżniające: pxhere.com
Napisz komentarz