7 ciepłych potraw na rozgrzanie organizmu w chłodnym okresie treningowym

7 ciepłych potraw na rozgrzanie organizmu w chłodnym okresie treningowym
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

W chłodniejszych miesiącach warto do codziennej diety włączyć dania przygotowane na bazie sezonowych produktów oraz rozgrzewających przypraw, które pobudzą organizm i wzmocnią odporność. 

Sezonowe zupy 

W okresie zimowo-jesiennym jedną z najlepiej rozgrzewających zup jest rosół. Jednak nie zawsze przed treningiem znajdzie się czas na dłuższe gotowanie, dlatego warto skorzystać z bardziej przystępnych przepisów.

Zupy na bazie czosnku, cebuli, pora, buraków, fasoli, grochu czy soczewicy to szybkie, zdrowe i pożywne rozwiązanie warte wprowadzenia do diety. Każdą z tego typu zup można doprawić rozgrzewającymi przyprawami takimi jak kurkuma, kardamon, kolendra czy imbir. 

Gulasz mięsny 

Dobrym sposobem na przygotowanie smacznego, zdrowego obiadu na kilka dni jest przyrządzenie gulaszu. Ten na bazie mięsa, szczególnie wołowiny, dostarcza organizmowi białko, witaminy, magnez oraz kwas foliowy. Świetnym dodatkiem do mięsa są warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, groch, cukinia, pomidory, fasola szparagowa czy papryka. 

Dal z czerwonej soczewicy 

W zimowej diecie nie powinno także zabraknąć dań z kuchni indyjskiej. Wegetariańskim pomysłem na posiłek może być gulasz przyrządzany na bazie czerwonej soczewicy. Wśród dodatków do rozgrzewającej potrawy znajdują się między innymi pomidory, cebula, curry, mleko kokosowe, kurkuma, zioła czy czosnek. 

Dania na bazie kaszy 

Wśród składników diety zimowej warto także pamiętać o kaszach. Potrawy na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem ulubionych owoców, cynamonu czy masła orzechowego to idealny sposób na szybkie i zdrowe śniadanie lub przekąskę przed treningiem.

Kaszę gryczaną można włączyć do obiadów, na przykład zamiast ryżu czy ziemniaków. Kasze mają silne działanie przeciwzapalne, wzmacniają układ odpornościowy, a z odpowiednimi dodatkami zwiększają poziom energii organizmu. 

Pieczone warzywa 

Nieodłącznym elementem większości potraw w okresie zimowym powinny być także pieczone warzywa. Przyrządzone na gorąco zachowują część swoich właściwości i dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów. Ich przygotowanie w piekarniku trwa maksymalnie kilkadziesiąt minut, a samo przyprawianie ziołami i rozgrzewającymi przyprawami pozostaje kwestią smaku. Do grupy tego typu warzyw, które świetnie sprawdzą się jako danie pieczone, zaliczają się między innymi ziemniaki, cukinia, marchew, bakłażan, dynia, bataty czy seler. Warzywa można podawać z lekkimi sosami czy mięsnym farszem. 

Pikantne sałatki 

Jedną ze skutecznych metod na rozgrzanie organizmu i wzmocnienie jego odporności w okresie jesienno-zimowym jest regularne korzystanie z ostrych, aromatycznych przypraw.

Oprócz imbiru, cynamonu czy miodu świetnie sprawdzą się curry, ostra papryka, jalapeño czy chili. Tego typu dodatki dobrze komponują się ze świeżymi warzywami, na przykład w sałatkach czy surówkach. Interesującą propozycją dania może być także sałatka meksykańska na bazie chili, ryżu i warzyw, takich jak czerwona fasola, kukurydza czy papryka. 

Śniadania na ciepło 

Pierwszy posiłek w ciągu dnia to bardzo ważny element każdej diety. Zimą warto zadbać o to, by był przygotowany na gorąco, dzięki czemu organizm nie utraci swojej temperatury i zyska dodatkową energię na cały dzień. Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju owsianki, jaglanki czy kaszki oraz takie dania jak naleśniki, śniadaniowe tortille czy tradycyjna jajecznica.

Zdj. główne: Davide Cantelli/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*